FAQ

Vind hieronder het antwoord op jouw vragen.

Algemene vragen

Wat is de Toer de Geuze?

De Toer de Geuze is een tweejaarlijks publieksevenement rond lambiek en geuze bieren, dat het vakmanschap van de lambiekbrouwers en geuzestekers van het Pajottenland en de Zennevallei in de schijnwerper zet. Het tweedaagse evenement wordt georganiseerd door HORAL (De Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren). Omdat een fysiek evenement in 2021 wegens COVID-19 maatregelen niet mogelijk is, is er dit jaar een virtuele versie van de Toer de Geuze: de Toer de Geuze At Home.

Wat is de Toer de Geuze At Home?

De Toer de Geuze At Home is een virtuele editie van het bierevenement in 2021. Op de website kan je alvast kennismaken met de 10 deelnemende lambiekbrouwerijen en geuzestekerijen, het brouwproces en de Toer de Geuze zelf. Op 1 en 2 mei 2021 vinden de Toer de Geuze At Home Live Sessions plaats, een tweedaags programma voor bierliefhebbers, te volgen via een livestream op deze website.

Wie is HORAL?

De Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL) werd opgericht in 1997. De vzw verenigt de meeste lambiekbrouwerijen en geuzestekerijen van Vlaams- en Waals-Brabant. De vereniging promoot ambachtelijke lambiekbieren, in het bijzonder Oude Geuze en Oude Kriek, en neemt ook initiatieven ter bescherming van deze bieren. HORAL is de organisator van de tweejaarlijkse Toer de Geuze.

Welke bierproducenten doen er mee?

10 lambiekbrouwerijen en geuzestekerijen doen mee met de Toer de Geuze At Home editie: brouwerij Boon, stekerij De Oude Cam, brouwerij De Troch, stekerij Hanssens Artisanaal, brouwerij Lambiek Fabriek, brouwerij Lindemans, brouwerij Mort Subite, stekerij Oud Beersel, stekerij Tilquin en brouwerij Timmermans.

Wat is het verschil tussen een brouwerij en een stekerij?

Een lambiekbrouwer brouwt zelf de wort voor de lambiekbieren die hij produceert, terwijl een steker zijn wort aankoopt van een lambiekbrouwer. Het verdere productieproces is identiek: beiden laten de lambiek rijpen op houten vaten en versnijden (mengen) lambiek van verschillende leeftijd (doorgaans van 3 maanden tot 3 jaar), om deze op flessen te trekken en verder te laten rijpen.

Wat is de Megablend 2021?

Sinds 2009 wordt voor elke editie van de Toer de Geuze een speciale Oude Geuze geassembleerd: de HORAL Megablend. De Megablend 2021 is een blend van jonge en oude lambiek afkomstig van alle HORAL-leden: Boon, De Cam, De Troch, Hanssens, Tilquin, Lambiek Fabriek, Lindemans, Mort Subite, Oud Beersel en Timmermans. Deze Limited Edition zal gelanceerd worden op 30 april. Vanaf 3 mei 2021 zullen de flessen ook verkrijgbaar zijn bij de gespecialiseerde drankenhandelaars. 

Wat is de Toer de Geuze at home box?

De Toer de Geuze at home box bevat 9 flessen Oude Geuze van 37,5 cl., van alle deelnemende brouwerijen en stekerijen, met uitzondering van stekerij De Oude Cam. De Oude Cam neemt wel deel aan de Toer de Geuze At Home. De Toer de Geuze At Home box bevat een informatief krantje (De Geuze Gazette) en een beleefbon ter waarde van €10 aangeboden door Toerisme Vlaams-Brabant (meer info op toerismevlaamsbrabant.be/beleefbon). De box is enkel in België te verkrijgen, via de supermarkt Delhaize en via de drankenhandels (onder andere Prik en Tik).

Waar kan ik lambiekbieren kopen?

Goesting gekregen in een biertje na het zien van de video’s of wil je graag lambiekbieren proeven tijdens de Live Sessions? We geven een aantal suggesties van webshops en drankenhandels om lambiekbier te kopen op deze pagina. Doe dit tijdig, zo kan je tijdens de Live Sessions op 1 en 2 mei meegenieten van de lambiekbieren van de deelnemende producenten.

Wanneer vindt de volgende editie van de Toer de Geuze plaats?

De volgende editie van de Toer de Geuze zal plaatsvinden op zaterdag 30 april en zondag 1 mei 2022. We kijken er alvast naar uit om je dan opnieuw te mogen verwelkomen in onze brouwerijen en stekerijen!

Vragen over de website

Waarom kan ik niet alle video’s bekijken op de website?

Vanaf 6 april kan je alvast kennismaken met de lambiekbrouwerijen en geuzestekerijen, het brouwproces en de Toer de Geuze zelf. Tot het weekend van 1 en 2 mei zijn er regelmatig nieuwe video’s te vinden op de website. Staat er nog geen video online van je favoriete brouwerij of stekerij? Heb nog even geduld!

Kan ik de video’s op de website ook nog bekijken na 1 en 2 mei?

Ook na de Live Sessions blijft het mogelijk om de video’s op de website te bekijken.

Vragen over de live sessions

Wat kan ik verwachten van de Toer de Geuze At Home Live Sessions?

Tijdens de Live Sessions van de Toer de Geuze At Home kun je twee halve dagen genieten van een interactief programma met de deelnemende lambiekbrouwerijen en geuzestekerijen. Dit wordt je kans om die prangende vraag over lambiek of geuze te stellen aan je favoriete brouwer of blender. We voorzien daarnaast inspiratie voor foodpairing met Oude Geuze en gaan samen met de brouwers de Megablend 2021 proeven. Dit alles vanuit een authentiek lambiekcafé in het Pajottenland.

Waar vind ik het programma van de Toer de Geuze At Home Live Sessions op 1 en 2 mei?

Het volledige programma voor de Live Sessions kun je binnenkort hier terugvinden.

In welke taal gaat de Toer de Geuze At Home Live Sessions door?

Het tweedaagse programma via de livestream zal doorgaan in het Engels.

Is de deelname aan de Toer de Geuze At Home Live Sessions gratis?

Deelname aan de Toer de Geuze At Home Live Sessions is volledig gratis.

Is registratie voor de Toer de Geuze At Home Live Sessions nodig?

Registratie is niet nodig. Laat ons weten of je er ook graag bij wilt zijn via het Facebook event Toer de Geuze At Home – live sessions. Blijf via Facebook of Instagram op de hoogte van de Toer de Geuze At Home Live Sessions.

Hoe kan ik de Toer de Geuze At Home Live Sessions volgen?

Via deze website is er een knop om naar de livestream pagina te gaan. Deze functie werkt pas op 1 en 2 mei.

Wat heb ik nodig om de Toer de Geuze At Home Live Sessions te kunnen volgen?

Om de livestream te bekijken heb je een smartphone, tablet of computer nodig. Dit apparaat moet beschikken over een up-to-date internetbrowser. Om de stream zonder problemen af te spelen is het belangrijk dat je een goede internetverbinding hebt, denk aan supersnelle WiFi, een 4G verbinding of een vaste kabel.

Kan ik de Toer de Geuze At Home Live Sessions terugkijken?

Tijdens het weekend van 1 en 2 mei zijn alle live sessies on-demand terug te bekijken op onze website. Ook na dit weekend blijven de opnames van de Live Sessions beschikbaar.

Heb je nog andere vragen?

Stuur een bericht via het contactformulier onderaan op de homepagina.

© 2021 Horal vzw. All rights reserved.

Webdesign by fluence